Stellenausschreibung

Das IAB Nord ist Teil des regionalen Forschungsnetzes des Instituts für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung der Bundesagentur für Arbeit. Die Aufgaben des regionalen Forschungs-netzes bestehen in der Beratung der arbeitsmarktpolitischer Akteure in der Region (Regio-naldirektion der BA, Arbeitsagenturen, Landespolitik,…) sowie der Planung und Umsetzung empirischer Forschungsvorhaben mit den Schwerpunkten Arbeitsmarkt und Regionalfor-schung. Weitere Informationen finden Sie unter:

Im IAB Nord in Kiel ist ab dem 01.06.2021 folgende Stelle, befristet für max. 36 Monate, zu besetzen:

Wissenschaftliche Hilfskraft (Bachelor)

Tätigkeitsfelder:

Unterstützung des durch die Deutsche Forschungsgemeinschaft geförderten Projekts „Die Auswirkungen von COVID-19 auf die regionale Resilienz und Disparitäten in Deutschland und China“ – Kooperationsprojekt des IAB Nord mit der Arbeitsgruppe Wirtschaftsgeographie des Geographischen Instituts der Christian-Albrechts-Universität zu Kiel. Die Tätigkeit der wissenschaftlichen Hilfskraft im Rahmen des Projekts umfasst insbesondere Recherchetätigkeiten, die Datenaufbereitung und -auswertung, die Unterstützung bei der Organisation von Projekttreffen sowie bei der Erstellung von Publikationen und der Vorbereitung von Vorträgen.

Voraussetzungen:

Studium der Volkswirtschaftslehre, möglichst mit abgeschlossenem Bachelorstudium, gute Statistik- und Methodenkenntnisse, MS-Office (v. a. Excel, Word, Powerpoint), Englisch-kenntnisse, Interesse an empirischer Arbeitsmarkt- und Regionalforschung. Erfahrungen mit Statistikprogrammen (z. B. Stata) wären von Vorteil.

Vergütung:

Wissenschaftliche Hilfskräfte mit einem Bachelorabschluss (WHB) 11,80 €

Arbeitszeit:

8 Wochenstunden

Kontakt und Bewerbung (bis zum 16.04.2021) an:

Prof. Dr. Annekatrin Niebuhr

Annekatrin.Niebuhr@iab.de

IAB Nord
Regionalforschung des Instituts für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung
Projensdorfer Straße 82
D-24106 Kiel

Exploring the impact of COVID-19 on regional resilience and disparities in Germany and China

Investigators:

Prof. Dr. Robert Hassink, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU), Germany

Prof. Dr. Annekatrin Niebuhr, Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU), Germany

Mercator Fellow Prof. Dr. Canfei He, Beijing University, China

Mercator Fellow Dr. Huiwen Gong, Eawag, ETH Domain, Switzerland

Commission: Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG)

Duration: 2021-2024

Large crises affect regional economies differently, partly because of the specific characteristics of the crisis in question, but also because of differences in regional economic structures, in experiences in dealing with previous crises and in policy reactions at the national and regional level. The effects of the current COVID-19 crisis undoubtedly also differentiate between countries and regions. However, previous research provides only limited evidence on regional economic effects of pandemic crises and existing findings are often not applicable because basic conditions with respect to globalisation, ICT and mobility of individuals and goods differ significantly from the current situation. Based on first observations, we see two outstanding effects of COVID-19. First, containment measures restrict mobility and face-to-face interaction thereby diminishing classical agglomeration advantages and in particular learning opportunities that cities provide. Secondly, and simultaneously, global production networks are strongly disturbed which may lead to a regionalization of value chains, however, without agglomeration advantages. How this complex situation will affect regional resilience and disparities will be the core aim of this project. It will do so, by comparing the regional effects of COVID-19 in Germany and China, using complementary quantitative techniques and qualitative case-study methods. The project will not only lead to policy-relevant empirical research results, it will also reevaluate the explanatory power of theoretical concepts in economic geography and regional economics around agglomeration advantages, global production networks and regional resilience.

The project will deal with four main research questions:

1. How does the COVID-19 crisis affect regional economies in Germany and China and do, in particular, agglomeration effects and an integration in global value chains influence the size of the regional shock and economic recovery of regions? How do economic crisis and health crisis interact at the regional level?
  2. Does the crisis reduce agglomeration advantages because work from home and declining labour mobility might weaken learning effects?
  3. How does the crisis affect global value chains and global production networks and what are the implication for regional disparities in Germany and China?
  4. Do we need to revise the current theoretical approaches on regional effects of major crises because evidence derived from the WP 1 to 3 suggests that their assumptions and argu-ments do not apply anymore?

Wintersemester 2020/2021

Methoden der empirischen Regionalforschung

Informationen finden Sie unter:

Spatial Econometrics

Informationen finden Sie unter: